درمان ترک های پوستی – از بین بردن استرچ مارک و بررسی علل آن

ترک پوستی چیست؟ علت ترک های پوستی چیست؟ چگونه ترک پوستی را درمان کنیم؟ اگر شما نیز جزو آن دسته از عزیزانی هستید که دائم به دنبال پاسخی شفاف برای این سوالات هستند، پیشنهاد میکنیم تا آخر این مطلب همراه ما باشید.
ترک پوستی از مشکلات شایعی است که در بسیاری از افراد به ویژه خانمها پس از بارداری، کاهش و یا افزایش وزن ناگهانی، تغییرات هورمونی و… به وجود میآید.
این ترکها انواع متفاوتی دارند و به دلایل مختلفی نیز شکل میگیرند. در این مطلب از وبسایت بلاما به بررسی علل و درمان ترکهای پوستی خواهیم پرداخت.
ترک پوستی چیست؟
ترک پوستی، استرچ مارک یا آستریا خطوط و ترکهای قرمز و یا سفید رنگی هستند که در نقاط مختلف بدن به وجود میآیند. کشیده شدن یا کوچک شدن پوست در مدت زمان کم باعث بروز این نوع مشکل پوستی خواهد شد. این ترکها با اینکه بیضرراند اما از لحاظ زیبایی ممکن است آزاردهنده باشند و موجب ناامیدی و کمبود اعتماد به نفس در فرد شوند.
کلاژن پروتئینی است که سبب ایجاد حالت کشسانی در بدن میشود. وجود این نوع پروتئین از افتاده شدن پوست جلوگیری میکند. کمبود این پروتئین در بدن احتمال به وجود آمدن استرچ مارک را افزایش میدهد.

راههای متفاوتی برای درمان آستریا وجود دارد؛ از کرمها، روغنها و سبک غذایی گرفته تا لیزر و دیگر درمانهای پزشکی. نوع مراقبت شما از پوست خود در این دوران بسیار اهمیت دارد و لازم است پوست بهصورت مداوم تغذیه شود تا بتواند خود را ترمیم کند.
از عمده دلایل ایجاد آن، تغییرات هورمونی، خشکی بیش از حد پوست، پسوریازیس، کورتیکواستروئید، بارداری، افزایش یا کاهش وزن ناگهانی، جهشهای رشدی دوران بلوغ، دیابت، اگزما و… هستند. در ادامه، به بررسی انواع ترک های پوستی، نقاط ایجاد و روشهای درمان آن میپردازیم.
انواع ترک های پوستی
ترکها انواع متفاوتی دارند که در نقاط مختلفی از بدن نیز به وجود میآیند.
ترک های رنگی
ترک های رنگی یا (Striae Rubrae) در مناطقی از بدن که کشش کمتری دارند ایجاد میشود. این ترکها در ابتدا به رنگ قرمز یا بنفش هستند و با گذشت زمان به رنگ صورتی تغییر پیدا میکنند. از دلایل ایجاد این نوع ترک میتوان به تغییرات ناگهانی وزن، بارداری و تغییرات هورمونی اشاره کرد. این نوع ترک در مناطق پهلو، سینه، شکم و رانها دیده میشود.
از روشهایی مانند لیزر، میکرونیدلینگ و کرمهایی که حاوی ویتامین E هستند میتوانید برای درمان آنها استفاده کنید.
ترک های عمقی
این نوع ترکها که سختترین نوع نیز به حساب میآیند، زمانی ایجاد میشود که لایه پوستی تحت کشش و پارگی قرار بگیرد. شکستگی الیاف پوستی به ویژه در نواحی نازک پوستی منجر به چنین ترکی خواهد شد.
ترک های عمقی با نام علمی آستریا دیستنسا خطوط نیمه شفاف، نقرهای و یا سفیدی هستند که روی پوست ظاهر میشوند. این ترکها برخلاف ترک های رنگی که در اکثر مواقع برجسته و ملتهب هستند، عمقیترند و سن بیشتری دارند.
از علل شایع ترک پوستی عمقی میتوان به بارداری، تغییرات هورمونی، کاهش یا افزایش سریع وزن و استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها اشاره کرد. این ترکها در قسمتهای مختلفی از بدن مانند شکم، رانها، باسن، سینهها، بالای بازو و کمر و نواحی که در معرض کشیدگی بیشتری هستند، به وجود میآید.
اقداماتی که برای بهبود و درمان این نوع ترکهای پوستی انجام میشود شامل کارهایی هستند که به کلاژنسازی برای بازسازی پوست کمک میکنند. کرمهایی که حاوی مانند رتینوئیدها، هیالورونیک اسید، ویتامین E و عوامل تقویت کننده کلاژن هستند، بسیار کمک کننده خواهند بود. لیزر درمانی، لایه برداری شیمیایی، میکرونیدلینگ و میکرودرم ابریژن از روشهاییاند که به بهبود و کمتر دیده شدن ترکها کمک میکنند.
مهم ترین علل ترک های پوستی
ترک های پوستی در نقاط متفاوتی از بدن ایجاد میشوند که دلایل مختلفی دارند. عواملی مانند تغذیه، ژنتیک و نوع مراقبت شما از پوست، در ایجاد آنها موثرند.
با این حال بارداری، تغییرات ناگهانی وزن، تغییرات هورمونی کاهش الاستیسیته پوست و در نتیجه کشیدگی از مهمترین دلایل ایجاد ترک پوستی است.

در روزهای اولیه که ترکها روی پوست ایجاد میشوند، ممکن است احساس خارش را در ناحیه مورد نظر حس کنید؛ با گذشت زمان این خارش کم شده و رنگ قرمز، صورتی یا بنفشی که دارد به مرور محو میشود. سعی کنید زمانی که با علائم اولیه ترک مواجه میشوید، درمان را شروع کنید.
دلایل عمده ایجاد ترک های پوستی:
- خشکی پوست
- بارداری
- تغییرات وزنی سریع (کاهش یا افزایش سریع وزن)
- اگزما
- رشد سریع در دوران نوجوانی
- استفاده از کورتیکواستروئیدها
- شیردهی
- تغییرات هورمونی
- پسوریازیس
- دیابت نوروپاتی
- انواع بیماریهای پوستی
- ژنتیک
- سبک زندگی
ترک پوستی در قسمتهای مختلف بدن
از آن جا که ترک پوستی در قسمتهای مختلف بدن رخ میدهد، لازم است هر کدام از نواحی را تفکیک و علت آنها را بررسی کنیم.
ترک پشت بدن و کمر و ناحیه لگن
استرچ مارک کمر و ناحیه لگن در اثر تغییرات ناگهانی وزن، بارداری، تغییرات هورمونی و رشد سریع در دوران نوجوانی ایجاد میشود. ماساژ این ناحیه با استفاده از کرمها و روغنهای حاوی ویتامین E، آلوئهورا و روغن زیتون میتواند به کم شدن این نوع ترکها کمک کند. مراقبت از پوست و رعایت تغذیه درست در درمان کمککننده خواهد بود.
ترک پوست زانو و بازو و ران
از دلایل استرچ مارک بازو و زانو میتوان به تمرینهای ورزشی شدید، تغییرات وزنی ناگهانی، جهشهای رشدی دوران بلوغ و تغییرات هورمونی اشاره کرد. با اینکه تمرینهای ورزشی شدید میتواند منجر به ترک پوستی شود، انجام تمرینات درست آن به کاهش این ترکها کمک میکند.
رعایت تغذیه درستی که سرشار از ویتامینها و مواد مغذی است بسیار کمک کننده است. ماساژ نواحی مورد نظر به کمک روغنهای حاوی ویتامین E به افزایش جریان خون و در نتیجه بهبود ترک های پوست کمک میکند.
ترک پوست سینه
در دوران بارداری و شیردهی که افزایش سایز سینه بهصورت ناگهانی رخ میدهد و همچنین تغییرات هورمونی، پوست دچار ترک میشود. در دوران نوجوانی نیز که سینه بهطور ناگهانی رشد میکند، این ترک به وجود میآید.
ماساژ دادن با استفاده از روغنها و کرمهای مرطوب کننده که حاوی ویتامین E هستند، به بهبود ظاهر پوست کمک میکند.
جلوگیری از ایجاد ترک های پوستی در دوران بارداری
- حفظ انعطاف پوست با استفاده مرطوب کننده و روغنهای حاوی ویتامین E مانند زیتون و آرگان
- ماساژ مداوم و منظم به کمک روغنهای طبیعی
- رعایت تغذیه صحیح و مصرف سبزیجات و مواد غذایی حاوی ویتامین E و C
درمان های پزشکی ترک پوستی
راههای پزشکی زیادی وجود دارند که میتوانند به بهبود و درمان ترک های پوستی کمک کنند. البته که درمان ترک های پوستی به نوع ترکها بستگی دارد و اگر عمق زیادی داشته باشند، تنها باعث بهبود آنها خواهند شد.
درمان ترک پوستی با لیزر
لیزر درمانی اولین و رایجترین روش درمانی است که برای درمان استرچ مارک مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش لیزرها به پوست نفوذ کرده و سبب بازسازی پوست میشوند. لیزر درمانی بافتهای اطراف ترک را تحریک میکند تا با سرعت بیشتری بهبود یابند.

در لیزر درمانی، ملانین که رنگدانه پوست است، تحریک میشود و این سلولهای رنگدانه سبب همرنگ سازی قسمت مورد نظر با دیگر نقاط پوست خواهند شد. برای اینکه نتایج مثبتی را شاهد باشید، باید با توجه به نظر پزشک جلسات را ادامه دهید.
لایهبرداری پوست
در روش لایهبرداری که یک راه ساده برای بهبود ترک های پوستی است، سلولهای مرده پوست جدا شده و سلولهای جدید به وجود میآیند. همچنین از لایهبردارها و محلولهای شیمیایی برای لایهبرداری و حذف لایه خارجی آسیب دیده استفاده میشود. لایهبرداری به بازسازی پوست و کلاژن و در نتیجه کاهش ظاهر ترک پوستی کمک میکند.
میکرودرم ترک های پوستی
اگر استفاده از روشی کم تهاجم را در نظر دارید، میکرودرم ابریژن روش مناسبی برای شما است. توجه داشته باشید که در این روش ترک پوستی بهصورت کامل درمان نمیشود و تنها تا حد زیادی به بهبود ظاهر این ترکها کمک میکند.
در میکرودرم، لایه رویی پوست با استفاده از یک دستگاه لایهبرداری میشود. این روش سبب حذف سلولهای مرده و تحریک کلاژن و در نتیجه بهبود ظاهر ترکها خواهد شد.
جراحی ترک های پوستی
زمانی که ترکها در برابر درمان مقاوم هستند و هیچ کدام از روشها پاسخگو نیست، باید به جراحی روی آورد. این روش در مقایسه با روشهای دیگر هزینه بیشتری دارد. در ابدومینوپلاستی یا جراحی ترک پوستی، پوست اضافی برداشته و سفت میشود. در واقع در این جراحی با سفت و مستحکم کردن پوست، ترک پوستی درمان میگردد.
میکرونیدلینگ
این روش به عنوان روشی برای القای کلاژن شناخته میشود. همانطور که گفته شد کلاژن نقش مهمی در بهبود ترک های پوستی دارد. در میکرونیدلینگ با استفاده از یک دستگاه که سوزنهای ظریف و ریز دارد، آسیبهای ریز کنترل شده در پوست ایجاد میشود. این فرآیند به بازسازی و بهبود بافت کلی پوست کمک میکند.
درمان خانگی استرچ مارک
برای بهبود آستریا درمان خانگی قطعی وجود ندارد، اما با استفاده از روشهای زیر میتوان تا حد زیادی به کاهش ظاهر آنها کمک کرد:
- استفاده از ژل آلوئهورا، روغن نارگیل، روغن زیتون و کرمهای حاوی ویتامین E
- تغذیه و سبک زندگی سالم
- ماساژ دادن با استفاده از روغنهای طبیعی
- نوشیدن آب به مقدار کافی
درمان ترک های پوستی با طب سنتی
علاوه بر درمان خانگی و پزشکی، روشهایی نیز در طب سنتی وجود دارد که میتوانید از آنها کمک بگیرید.
آلوئهورا
گیاه آلوئهورا خاصیت ترمیم کنندگی و کاهش التهاب دارد و به بازسازی پوست نیز کمک میکند. بهصورت روزانه و همچنین پس از استحمام میتوانید از آلوئهورا استفاده کنید.
شکر
بسیاری از افراد از شکر به عنوان لایهبردار و اسکراب استفاده میکنند. میتوانید مقدار مناسبی از شکر را با روغن گیاهی دلخواه مانند نارگیل مخلوط کنید و روی پوست بمالید و ماساژ دهید. برای نتایج بهتر، هر روز این ماساژ را تکرار کنید.
سنتلا
سنتلا گیاهی است که در میان کرهایها عنصر بسیار مهمی در زیبایی و جوانسازی محسوب میشود. محصولات حاوی سنتلا به عنوان کرم سیکا نیز شناخته میشوند و هر روز محبوبیت بیشتری کسب میکنند؛ اگرچه که ممکن است قیمت بالایی داشته باشند.
ویتامین A
از ویتامین A و مشتقات آن مانند رتینوئیدها برای جوانسازی پوست استفاده میشود. میتوانید کرمهایی که حاوی این ویتامین هستند را مصرف کنید.
سخن پایانی
با وجود اینکه روشهای متفاوتی برای بهبود و کاهش ترک های پوستی وجود دارد، اما همچنان این موضوع بین افراد بسیار آزاردهنده است. روشهای گفته شده تا حد زیادی سبب میشوند که این ترکها کمتر به چشم بیایند. فارغ از هر روشی که برای درمان استفاده میکنید، سعی کنید تغذیه، سبک زندگی سالم و مراقبت از پوست بدن را در اولویت قرار دهید و ورزش مداوم و سبک را در روتین روزانه خود بگنجانید.